18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Název Množství a jednotka
falešná hovězí svíčková 600 g
velká cibule 5 ks
máslo 100 g
slunečnicový olej 2+2 lžíce
masový vývar 3/4 l
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji s máslem osmažíme dozlatova - trvá to asi 10 minut, než cibule zezlátne. Osmaženou cibuli odstavíme. Plátky masa osušíme papírovou utěrkou a na trošce oleje ve větším hrnci opečeme (neosolené!) z obou stran dohněda - všechny plátky masa se musí dotýkat dna hrnce, jinak pustí šťávu a maso bude "gumové". K masu přidáme osmaženou cibuli, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni pod poklicí doměkka. Nakonec vmícháme záklechtku z trochy studené vody a zarovnané lžíce hladké mouky a povaříme ještě pět minut. Podáváme nejlépe se šťouchanými brambory.

Tip:
Falešnou svíčkovou s cibulovou omáčkou můžeme dělat i v tlakáči - postup je stejný, orestujeme zvlášť na pánvi cibuli, maso opečeme rovnou v tlakáči, přidáme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, podlijeme, uzavřeme a dusíme asi hodinu a čtvrt.


 


RECEPTY

Pažitková polévka

Postup: Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou... zobrazit recept

RECEPTY

"Pizza" rohlíčky

Postup: V misce si rozmícháme kečup a oloupaný prolisovaný česnek.Rohlíky překrojíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Biftek se šunkou a vejcem

Postup: Bifteky naklepeme, nakrojíme na okrajích, aby se nekroutily, osolíme, opepříme... zobrazit recept

RECEPTY

Salámová pomazánka

Postup: Salám nakrájíme na menší kostky a pomeleme nebo rozmixujeme. Dáme do misky,... zobrazit recept

RECEPTY

Zapékané kotlety pod grilem

Postup: Kotlety omyjeme a osušíme. Rozklepeme, osolíme a opepříme. Po stranách... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...